Egyéb olvasnivaló

MIT ÍGÉR 2024.?

2024.01.08.

MIT ÍGÉR 2023?

2023.03.02.

MIT ÍGÉR 2022?

2022.02.25.

Hol jár a Hold?

Kapcsolat

Tel: +36-30/940-1848

E-mail:
rehus.gabriella@asztrologus-rg.hu

TÜRELEM, ÖSSZEFOGÁS ÉS VÁLTOZÁS

2020.03.30.

Április még mindig egy új értékrend kialakításának hónapja


Április 1-5.
Néhány hete szinte kizárólag a koronavírussal kapcsolatos információk kötik le az emberek többségét, ezért az áprilisról szóló előrejelzésemben én is több figyelmet fordítok rá. A leggyakoribb kérdés az, hogy meddig tart. Nos, a Vízöntő Szaturnusz és a Bika Uránusz feszült fényszögkapcsolata az, ami alapvetően hordozza a vírusjárvány energiáit. Valójában ez a kapcsolat a felelősségtudatos önkorlátozásról szól, nem a járványról. Viszont, ha ez nem megy önszántunkból, akkor a Sors kényszerít rá minket. A Szaturnusz együttáll a Plútóval és a Jupiterrel is, ami hatással van az Uránusszal való feszült kapcsolatra. A Plútó és a Jupiter energiái egy gyökeres változás elfogadására, megvalósítására késztetnek. És ha ez sem megy magunktól, akkor külső kényszer hatására vagyunk kénytelenek átélni. Ezt testesíti meg a hatalom (Plútó) törvényes (Jupiter) szabályozása (Szaturnusz). Visszatérve arra a kérdésre, hogy meddig tart. Április 30-ig áll fenn a Szaturnusz és az Uránusz feszült fényszöge. De ne örüljünk túl korán, mert csak ideiglenesen szakad meg a kapcsolatuk a Szaturnusz látszólagos hátráló mozgása következtében. 2021. január 2-án ismét egymásra találnak és kisebb megszakításokkal 2022. február 2-ig produkálják ezt az energiát. Nem rendeződhetünk vissza a járvány előtti állapotba! Változnunk kell, nem is kicsit! Ahhoz, hogy ne megint valamilyen külső kényszert kelljen átélnünk, el kellene sajátítanunk a Vízöntő Szaturnusz által képviselt közösségi elveket: az egymásért, a közösségért cselekvést és a Bika Uránusz önkorlátozó energiáit, határt szabva a mértéktelen fogyasztásnak, elanyagiasodásnak, felhalmozásnak.

A hét elején azt érezhetjük, hogy már nagyon elegünk van a kialakult helyzetből. Ebben az állapotban továbbra is a lelki egyensúlyunk megtartása, a család és más érzelmi kapcsolataink jelenthetnek kapaszkodót, segítséget.
Április 1-én áll pontosan együtt a Vízöntő jegyében a Szaturnusz és a Mars. A Szaturnusz pozitív megélése a cél lehet, negatív megélése pedig a korlát. Érdemes inkább azt a célt választanunk, hogy teszünk valamit egymásért egy közös érdek mentén. Tudatos cselekvéssel, visszafogottsággal, megfontoltan.
Április 3-án este a Vénusz az Ikrek jegyébe lép és 4 hónapig tartózkodik majd ebben a jegyben. A Vénusz többek közt az anyagiak, a biztonság és a párkapcsolatok jelölője. Az Ikrekben a változás, a bizonytalanság energiáját kapja. Célja, hogy megtanuljunk alkalmazkodni, folyamatosan változni. Az anyagi szintű dolgokat gyűjtögetés helyett inkább áramoltassuk. Az elmúlt 1 hónapban - a Bika Vénusz idején - még a ragaszkodás, a felhalmozás energiáját érezhettük, szerzésre, birtoklásra vágytunk. Az Ikrekben a szokásosnál jóval hosszabb időt tölt a Vénusz, arra ösztönözve minket, hogy ne kötődjünk foggal-körömmel dolgokhoz, legyünk képesek elengedni. Az Ikrek Vénuszhoz kapcsolódik a Vízöntőben járó Szaturnusz és Mars együttese. Ötleteket adhat ahhoz, hogy hogyan szokjunk hozzá az állandó bizonytalansághoz, és hogyan segítsünk egymásnak megtalálni a stabilitást a változásban. A párkapcsolatokat is próbára teszi ez a fajta vénuszi energia. De a Szaturnusz képes gátat szabni az elvágyódásnak. Ez most nem az ismerkedésnek, a laza kapcsolatok teremtésének időszaka. Közös ötleteléssel viszont felpezsdíthetjük mindazt, ami kicsit bepunnyadt, beporosodott, elkényelmesedett.

 

Április 6-12.
Április 6-tól a Bakban együttálló Jupiter és Plútó kedvező fényszöggel kapcsolódik a Halakban haladó Merkúrhoz. Megérthetünk bizonyos törvényszerűségeket, szükségszerűségeket és lehetőségünk adódik tudatunk tágítására, szemléletmódunk gyökeres átalakítására. Lassan elmozdulhatunk abba az irányba, hogy kapcsolatainkról ne lemondjunk, hanem önzetlen szeretettel és segítőkészséggel forduljunk egymás felé.
Április 8-án hajnalban Telihold lesz a Mérleg jegyében. A Kosban járó Nap és a Mérleg Hold szembenállása megkapja a Bak Jupiter-Plútó átalakító energiáját. Itt az ideje, hogy befejezzük a külvilág felé fordulás túlzásba vitelét, beismerjük, hogy bizonyos területeken hibáztunk, önfejűen, makacskodva próbáltunk keresztülvinni dolgokat, szembemenvén Sorsunkkal, a természet rendjével. Talán többet képzeltünk magunkról, mint amire hivatottak vagyunk. Szerepeket játszottunk, hogy megfeleljünk. A Telihold erejével most leránthatjuk a leplet, rálelhetünk ismét belső egyensúlyunkra és megmutathatjuk valódi önmagunkat.
A következő hét végéig a Kosban járó Nap feszült fényszögbe kerül a Bak Jupiter-Plútó kettőssel. Egonkat erőteljesen formáló hatású ez az energia. Egyrészt arra ösztönöz, hogy az önző és öncélú viselkedésből felfejlődjünk arra a szintre, amikor már nem magunkat toljuk előtérbe, hanem másokat  segítünk. Másrészt arra is felhívja figyelmünket, hogy bármi is zajlik körülöttünk és bármennyire könnyű külső tényezőket hibáztatni, mégiscsak aktív részesei vagyunk a kialakult helyzetnek. Legyen az akár egy párkapcsolati nehézség, akár egy tömegeket érintő probléma. A megoldást is magunkban kell először keresni. És ha mi változunk, akkor megmozdul körülöttünk minden. Ez is az Univerzum törvényszerűsége.
Április 11-én a Merkúr a Kos jegyében folytatja útját. Kikerül a Neptunusz hatása alól. A fáradtság, erőtlenség és dekoncentráltság érzete megszűnik. Bár a Kos Merkúr meglehetősen dinamikus, már nagyon menne, nagyon kapcsolódna másokhoz, a Szaturnusszal létrejövő fényszöge visszafogottságot, korlátot  jelent számára.
 A Kos Merkúr a „mindig nekem van igazam” energiája is. Érdemes arra figyelnünk, hogy bármilyen jó szándék vezéreljen, igyekezzünk nyitottak maradni mások véleményére és ne vitatkozásra fordítsuk ezt az erőt. A Kos Merkúr kedvező fényszögbe kerül a Nyilas Holddal. Ez az energia felpezsdíti gondolkodásunkat, kommunikációnkat, képessé tesz arra, hogy tiszta szívből és meggyőződéssel lelkesítsünk másokat. Hitre, bizalomra és optimizmusra bíztatva mindannyiunkat. Ahogy az egy Húsvét vasárnaphoz illik.

 

Április 13-19.
Április 13-án a Mars a Vízöntőben maga mögött hagyja a Szaturnuszt. A Vízöntő Mars egy izgága, idegesítő, mindig másra vágyó energia. A továbbiakban ezt már nem korlátozza valamilyen külső szabály, magunknak kell visszafognunk. Ugyanakkor a Vízöntő Mars igen kreatív, ötletes is. Szabadságszerető, de a közösségért is cselekedni tudó. Aknázzuk ki ezt a tulajdonságát! S mivel az Ikrek Vénusszal alkot kedvező fényszöget, használhatjuk ötleteinket arra, hogy találjunk némi kapaszkodót a folyamatosan változó anyagi világban és segítsünk ezzel másoknak is.
A következő néhány napban feszültség, erős elbizonytalanodás lehet úrrá rajtunk. Olyan érzésünk lehet, hogy rendkívül védtelenek, kiszolgáltatottak vagyunk. Bár ez egyáltalán nem kellemes, mégis lehetőséget ad arra, hogy lélekben is változzunk és másképp értékeljünk dolgokat. Ha maradunk annál, hogy erőből, akaratból próbálunk megvalósítani valamit, az lehet, hogy most nem fog menni. Inkább szívből, lélekből közelítsünk mindenhez. Lássuk meg az előnyét is annak a helyzetnek, amiben éppen vagyunk. Tudom, könnyű ezt mondani, ha a család létbiztonsága forog kockán. De ebből is egy új értékrend, a család szoros összefogása, a családtagok összetartása és nem egymás hibáztatása fog kisegíteni. Érdemes figyelnünk a kommunikációnkra, nehogy olyan mély sebeket ejtsünk a másikon, ami nehezen gyógyul, vagy akár szakításhoz is vezet.
Április 19-én a délutáni órákban a Nap a Bika jegyében folytatja útját. Itt rögtön találkozik az Uránusszal és május első napjaiig haladnak együtt kéz a kézben. Kettősük arra tanít, hogy elengedjük a biztonságról alkotott régi elképzeléseinket, hogy megtaláljunk egy új működésmódot, egy újfajta kötődést. Hogy hozzászokjunk ahhoz, hogy mindig minden változik és ha ezt kiegyensúlyozottságban, békességben szeretnénk megélni, akkor nekünk is változnunk kell. Charles Darwint idézve: „ Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”
Másrészről ez a két planéta arra is felhívja a figyelmünket, hogy meg kell tanulnunk adni, ha van miből. Illetve bíznunk kell abban, hogy amire szükségünk van, azt meg fogjuk kapni. Pesze sosem a „láncos toronyóráról” van szó, hanem arról, ami életünkhöz feltétlenül szükséges, ami sorsunkba beleillik. A nap folyamán érdemes figyelnünk bevillanó képekre, feljegyeznünk álmaink történeteit, mert a Halakban lévő Hold-Neptunusz együttállás most nagyon erős intuíciókat hozhat. A Halak Hold-Neptunusz azonban a lélek végtelen szeretetének, a család önzetlen egységének is a szimbóluma, ezért a szívből jövő segítség, vagy a család odaadó áldozathozatala is támaszt nyújthat az anyagi nehézségek közepette. Elkeseredni semmiképp nem szabad, hiszen „Aki nem hisz a csodákban, annak nincs realitásérzéke.” (Szepes Mária)


Április 20-26.
Április 20-tól már megszűnik az a bolygókapcsolat, ami az akaratunkat, az egonkat erősen formálta, ami az elmúlt 10 napban fokozta feszültségünket. Azonban továbbra sem maradunk feladat nélkül. Elsősorban egy közös értékrend egy közösségi rendezőelv kialakítása és az anyagi biztonság közös megteremtése lesz a cél. Fontos, hogy megtaláljuk életünkben a legfőbb értékeket és ahhoz ragaszkodjunk, ne a birtokláshoz, az anyagi javak ismételt felhalmozásához. Nem arról van szó, hogy legyen mindenki aszkéta, mindössze a határtalan fogyasztás helyett válasszuk inkább az önmérsékletet, a visszafogottságot.

Április 23-án hajnalban Újhold lesz a Bika jegyében. A Nap és a Hold együttállásához az Uránusz is kapcsolódik, s így hárman kedvező fényszögbe kerülnek a Rákban lévő Felszálló Holdcsomóponttal. Energiájuk arra ösztönöz, hogy megtanuljuk elhagyni  az öncélúságot és képesek legyünk másokért cselekedni. Arra tanít, hogy az élet olykor olyan helyzetet teremt, amiben adnunk kell, de bízzunk abban is, hogy ha szükségünk van rá, akkor kapni fogunk. Vegyük észre, hogy működik egy ok-okozati összefüggés az Univerzumban! S ha mi teszünk valamit másokért, akkor annak a tettnek a minősége visszaszáll ránk. Visszakapjuk azt, amit cselekedtünk. Lehet, hogy nem pont attól az embertől, nem pont ugyanabban a formában, de mégis visszakerül hozzánk az, amit elindítottunk. A jó cselekedethez nem kellenek feltétlenül karitatív adományok. Ha megtehetjük, akkor elég, ha továbbra is a sarki fűszerestől vásároljuk meg a napi szükségleteinket, vagy almát veszünk a szomszéd nénitől, vagy épp nem mondunk le az új konyhafüggönyünkről és a helyi rőfösnél megvarratjuk. Hiszen ezzel mindenki nyer. Adunk-kapunk. És nem utolsósorban segítjük egy család megélhetését is. Nem a begyűjtés, a birtoklás, a ragaszkodás a megoldás. Áramoltassuk mind az anyagiakat, mind az érzelmeket. Lehetőleg egymással összehangolva, szívvel, lélekkel.
A következő napokban kerülhetünk olyan helyzetbe, ami megtöri túlzott önfejűségünket, akaratosságunkat, makacsságunkat. Ezeknek ugyanis most nincs aktualitása. Aminek ideje van az az, hogy észrevegyünk másokat is. Meghallgassuk őket, megértsük szemléletmódjukat, gondolatvilágukat, nyitottak legyünk ötleteikre, elképzeléseikre és összekovácsolva sajátjainkkal próbáljunk egy közös álláspontot kialakítani.
Április 26-án a Bak Plútó látszólag hátráló mozgásba kezd, s egészen október 5-ig folytatja ezt az irányt. Visszatér addig a pontig, ahol január első hetében volt. Ezt a közel öt és fél hónapot ahhoz biztosítja, hogy újra felidézzük mi minden történt velünk ebben az évben. Mire hogy reagáltunk. Miben kéne még gyökeres változásokat végrehajtanunk. Ez az időszak az átgondolás, tudatosítás időszaka. Használjuk ki! Ugyanezen a napon áll pontosan együtt a Bikában járó Nap és Uránusz, hogy segítse morfondírozásunkat és megláttassa, hogy mihez ragaszkodunk még mindig, mibe merevedtünk bele akár tudati, akár fizikai síkon és mit gondolunk még mindig beton biztosnak.

 

Április 27-30.
Április 27-én a késő esti órákban a Merkúr a Bika jegyébe lép és együttállásba kerül a Nappal és az Uránusszal. Mind a kommunikációnkba, mind a gondolkodásunkba, a hétköznapjainkba mogfontoltságot, komótosságot, lassulást hoz. A ragaszkodás energiáját is hordozza magában ez a bolygóállás, de már csak a valódi értékekhez kötődést. A fogyasztás, az élvezetek, a felhalmozás, a birtoklás mind helyükre kerülhetnek és egy ésszerű mértéket ölthetnek, egy tudatos döntés eredményeképp. A valódi értéket nem az anyagi világban kell meglelnünk, hanem egy eszmei, vagy lelki elhivatottságban. Ebben kell hinnünk, ehhez kell ragaszkodnunk.
Április 30. 2020-ban az utolsó napja a  Szaturnusz és az Uránusz  feszült fényszögkapcsolatának. Az Égiek oldaláról egyelőre megszűnik az a hatás, ami az önkorlátozás megtanulására, a visszafogottság, a megfontoltság gyakorlására ösztönzött. 2021 január elején azonban ismét előáll ez a feszült kapcsolat, mintegy vizsgáztatásra készen, hogy sikerült-e elsajátítanunk a leckét.


A cikkben leírtak általános hatásokat jeleznek, nem helyettesítik a személyre szabott horoszkópelemzést. 
Az egyéni hatások megállapításához szükséges a születési horoszkóp ismerete, az azzal való összevetés.

vissza