Asztrológia a mindennapokban

PARADIGMAVÁLTÁS

2021.01.01.

Januárban indul a megújulás folyamata


Január 1-10.
2021. első két hónapjában a Vízöntő Szaturnusz és Jupiter kéz a kézben járnak az Égbolton. Sokat írtam már erről, de nem árt ismét összefoglalni tanításukat. A Vízöntő egy közösségformáló, együttműködésre, összetartásra tanító energia. Ugyanakkor igencsak független és szabadságszerető is. A folyamatos megújulás, a jobbító szándék, a változás hajtja. Tudatos szinten a Vízöntő Szaturnusz és Jupiter képviseli azt az energiát, ami lehetővé teszi, hogy egyensúlyt találjunk a szabadság és a kötöttség között. Hogy úgy változzunk, hogy az mind magunknak, mind a körülöttünk lévőknek javára váljon. Hogy megtanuljunk önmagunknak határt szabni, legyen az függetlenség, élvezetek, fogyasztás, anyagi javak, bármi, amit jelenleg túlzásba viszünk. Mindössze annyit kell tennünk, úgy kell másokhoz viszonyulnunk, ahogy mi is szeretnénk, hogy értünk tegyenek, vagy ahogy szeretnénk, hogy viszonyuljanak hozzánk. Egok harcától mentesen, a közösség érdekeit szem előtt tartva, közös célokat kitűzve, teret engedve a másiknak is.
Tudatosság hiányában azonban a Vízöntő energia az anarchisták energiája. Azoké a lázadóké, akik ugyan elégedetlenek a meglévő állapotokkal, de nem tudják mi felé induljanak. A céljuk csak annyi: hogy el attól, ami van. Ezáltal nem a jobbítás szándéka, hanem egy állandó kielégületlenség érzés a mozgatórugójuk. Célt nem érnek, hisz nincs is céljuk. Jobb nem lesz, hisz nincs új ötletük. Mindössze a régit, a meglévőt vetik el. Nem fontos, hogy mi lesz, csak legyen más, mint ami van.
Tudatossági szinttől függetlenül abban azonos minden Vízöntő energiát képviselő, hogy valóban forradalmi változásokat képvisel. El kell engednünk régi dolgokat, megkövült szemléletmódot, élethelyzetet. Új célokat, új irányt, új értelmet kell adnunk életünknek. Egyfajta paradigmaváltásnak kell megtörténnie, de nem akárhogy. Tisztelnünk kell a hagyományokat, meg kell őriznünk a múlt értékeit, de úgy, hogy mégse ragadjunk bele a régibe, az elavultba! Nem lemásolni kell azt! Változásra van szükség, melyet nem a külvilágban, hanem magunkban kell először megvalósítanunk. Érdemes megfigyelnünk a világot, a természetet, megismernünk működését! Ez segít megfejtenünk belső működésünket is! Ha el tudjuk fogadni azt, hogy létezik egy felettünk álló „valami” – Isten, Univerzum, természeti erő, hívjuk bárhogy – s ennek a valaminek vannak törvényszerűségei, amihez emberként  igazodnunk kell és aminek alapja a szeretet, az önzetlenség és nem a határtalan fogyasztás, az anyagi felhalmozás és egyéb fizikai síkhoz kötött túlzások, akkor áldozatokat is tudunk majd hozni, le is tudunk majd mondani dolgokról azért, hogy élhető körülményeket biztosítsunk mind magunknak, mind a jövő nemzedékének.  
Február első harmadáig a Vízöntő Jupiter feszült fényszögben lesz a Bika Uránusszal. Kikényszerítik a változást, a régi látásmódtól, élethelyzettől, szokásos reakcióktól való szabadulást. Jobb, ha nem várjuk míg a Sors hoz minket olyan helyzetbe, hogy változni, változtatni kényszerüljünk. Vegyük górcső alá életünk minden területét és merjük őszintén bevallani magunknak, ha van olyan élethelyzetünk, viselkedésmódunk, amit csak évszámra ismételgetünk és nem jutunk egyről a kettőre. Merjük kimondani amit érzünk! Vegyünk mély lélegzetet és közelítsük meg másképp ezeket a helyzeteket, vagy hagyjuk magunk mögött, ha épp az jelenti a megoldást. Merjünk egy új úton elindulni, akár szellemi, akár fizikai síkon!
A Vízöntő Szaturnusz és a Bika Uránusz pedig augusztus elejéig, majd az év utolsó 1,5 hónapjában zárnak be feszült fényszöget egymással. Ezzel a Szaturnusz-Uránusz kapcsolódással már találkozhattunk 2020. március 22-május 20. között. A vírus miatti karantén alatt is a szabadság és a kötöttség összhangba hozása volt a feladatunk. Most sem lesz másképp. Egy olyan belső szabadság megteremtése a cél, melyet minden körülmények között, a legnagyobb felelősség és nyomás alatt is képesek vagyunk átélni. Ugyanakkor elsajátíthatjuk azt is, hogy hogyan működjünk együtt másokkal, hogyan alkossunk úgy egy közösséget, hogy bár megőrizzük egyediségünket, de tudásunk legjavát adjuk hozzá. Kihozva belőle a legjobbat, hogy mind az egyének, mind a közösség kiteljesedhessen.
Ezt a tudatosodást, szemléletmód átalakulást segíti még a Bak Nap és Merkúr együttállása, mely inspiráló fényszöget zár be a Bika Uránusszal. Új ötletekkel, korszakalkotó gondolatokkal segítve a megújulást.
Január 3-tól a Nyilasban járó Vénusz kedvező kapcsolatba kerül a Kos Marssal. Rendeződhetnek párkapcsolatok, erősödhet az önmagunkba vetett hitünk. Mindez ahhoz szükséges, hogy merjünk továbblépni, merjünk cselekedni. Egyelőre nem kapkodva, csak óvatosan, türelmesen, lépésről-lépésre. Minden sikerülhet, amiben hiszünk, de nem szabad belemerevednünk régi mintáinkba.
Január 6. éjjelén a Mars a Bika jegyébe lép. A Bika kényelmes, lassú energiáját felvéve a Mars veszít korábbi dinamizmusából. Ez tetteinkben is megmutatkozhat. Mi is komótosabbá, megfontoltabbá válhatunk. Viszont kitartásunkat erősíti, elképzeléseink megvalósítását segíti a Bika Mars energiája. Fokozza a biztonság iránti igényünket, vágyhatunk valami stabilra. Azt érezhetjük, hogy elég volt már a változásokból, az alkalmazkodásból. Életünkben azonban az egyetlen dolog, ami állandó: a változás.
Január 7-től a Bak Nap a Plútóval együttállásba kerül. A következő szűk 2 hétben formálódhatnak elképzeléseink, céljaink. Rátalálhatunk arra az útra, ami valóban a mi utunk. Erőt gyűjthetünk felvállalásához. Lebonthatunk olyan belső falakat, gátakat, amiket félelemből, saját magunk alulértékelése miatt húztunk. Lelkünk gyógyulását a Halak Neptunusz energiája is segíti majd.
Ugyanettől a naptól kerül együttállásba a Bikában járó Uránusz és a Mars. Február első napjaiig járnak kéz a kézben. Legerősebben január 20. körül lehet majd hatásukat érezni. Ezalatt az 1 hónap alatt viszont feszült fényszögben lesz az Uránusz-Mars páros a Vízöntőben haladó Szaturnusszal és Jupiterrel. Mire használható ez az energia? Ösztönöznek egy régi, megcsontosodott helyzetből való kilépésre, egy új világnézet kialakítására. Egy olyan új szemléletmód kibontakozásához segítenek hozzá, mely már elszakad az anyagi világra való túlzott fókuszálástól, a kielégíthetetlen anyagi szintű vágyak hajszolásától. Ehelyett erősítik önbecsülésünket és belső függetlenségünk megteremtését.
A Mars-Uránusz együttese a szabad akarat szimbóluma. De ezt sosem úgy kell értenünk, hogy minden helyzetben, minden időben azt csinálunk, amihez kedvünk van, tekintet nélkül környezetünkre. Ez csak vitákhoz, lázongáshoz vezet. Az Univerzum törvényszerűségeit – a Szaturnusz és a Jupiter erőit - muszáj elfogadnunk. Ez adja életünk keretét. A szabad akaratunk pedig egy belső megélés lehet. Annak megválasztása, hogy a külső történésekhez hogyan viszonyulunk. Kellő önbecsüléssel és önbizalommal képesek leszünk beleállni abba a helyzetbe, ami sorsfeladatunk. Képesek leszünk felelősséget vállalni, belső értékeinknek megfelelően élni és cselekedni.
A Mars-Uránusz kettős az oltás szimbóluma is, ezért várható hogy ebben az időszakban sokan abban élik meg a Bikára jellemző biztonságra törekvést, ha beoltatják magukat vírus ellen. Nincs jó vagy rossz döntés ebben az ügyben sem. Mindenki maga kell, hogy érezze, hogy számára mit jelent a biztonság, a stabilitás.
Január 8-án néhány óra eltéréssel a Merkúr a Vízöntő jegyébe lép, a Vénusz pedig a Bakba. A Vízöntő Merkúr csatlakozik a Szaturnusz-Jupiter kettőséhez. Jöhetnek új ötletek, zseniális gondolatok, de ezeknek csak akkor lesz létjogosultsága, akkor tudjuk megvalósítani őket, ha illeszkednek a Szaturnusz és a Jupiter által jelölt feladatokhoz. Korábban már említettem, hogy a Vízöntő Szaturnusz és Jupiter a közösségi elvek elsajátításáról szólnak. Arról, hogy hogyan tudunk úgy együttműködni másokkal, hogy közben megőrizzük egyéniségünket. A Vízöntő Merkúr-Szaturnusz-Jupiter együttállás most abban támogat minket, hogy ismét kapcsolatokat építsünk, új ötletekkel álljunk elő. De, hogy ezek a gondolatok ne vesszenek el egy álomvilágban, a planéták segítenek meglátni azt a módot, ahogy ezeket a korszakalkotó ötleteket a hétköznapok szintjén hasznosíthatjuk. Kapcsolatainkban pedig egy új működésmódot, egy új hozzáállást valósíthatunk meg. Érdemes azonban arra figyelnünk, hogy ez egy tanulási és tudatosodási folyamat. Ha ezt az energiát szabadjára engedjük, főként a Bika Uránusz-Mars kettőssel bezárt feszült fényszög miatt, könnyen anarchiában találhatjuk magunkat. Ha hagyjuk, hogy akaratunk és vágyaink ösztönösen irányítsanak minket, akkor könnyen egy harcias, vitáktól, nézeteltérésektől terhes helyzetbe keveredhetünk.
A Bak Vénusz azért tompítja ezt a fellángolást. Megfontoltságot, biztonságvágyat hoz ebbe a forrongó helyzetbe. Legfontosabb, hogy egy belső stabilitást éljünk meg. Egy olyan belső értékrendhez ragaszkodjunk, mely gerincét képezi személyiségünknek, életünknek. Ha ez megvan, akkor jöhet bármi kívülről, mi akkor is képesek leszünk irányítani életünket.

Január 11-17.
Január 13-án reggel 6 órakor Újhold lesz a Bak jegyében. A Nap és a Hold a Plútóval állnak majd szorosan együtt. Szellemi és lelki transzformációt, gyógyulást hozhat ez a konstelláció. Egy teljesen új életszemlélet formálódhat bennünk. Tudatosodhat mindaz, amit a szívünk diktál. Rátalálhatunk arra az útra, amin kibontakozhatunk, kiteljesedhetünk. Új célokat tűzhetünk ki. Új élethelyzetben találhatjuk magunkat. A legfontosabb, hogy legyen bátorságunk elindulni. Tartsuk magunkat egy szilárd belső értékrendhez, mely önbecsülésünk alapját képezi. Ebből ne engedjünk bármerre is visz az utunk!
Január 14-15-én a Bikában járó Uránusz látszólag irányt vált. Augusztus közepe óta tartó hátráló mozgásából egyenes irányba fordul arról a pontról, ahol április végén járt. Érdemes visszatekintenünk erre az időszakra és azt számbavenni, hogy milyen változások mutatkoztak életünkben. Hogy milyen váratlan fordulat következett be az anyagi biztonságunkat, az érzelmi stabilitásunkat illetően? Voltak-e ezzel kapcsolatos vissza-visszatérő problémáink? Hogyan kezeltük ezeket a helyzeteket? Milyen reakciót váltott ki belőlünk egy-egy esemény? Megváltunk-e valakitől, vagy valamitől, amit esetleg megbántunk? Vagy épp beleragadtunk egy kapcsolatba, egy helyzetbe, amiből próbált a Sors kilökdösni, de mi mégsem mozdultunk, esetleg bele is betegedtünk? Az Uránusz előreindulásával már muszáj lesz változtatnunk a régi, jól megszokott dolgokon. Új szemléletre, paradigmaváltásra van szükség. Ezekben a napokban feszültséget, idegességet érezhetünk, főleg azért, mert az irányváltás alatt az Uránusz a Vízöntő Szaturnusztól, Jupitertől, Merkúrtól és Holdtól egyszerre kap feszült fényszöget. Az Univerzum küldi majd a jelzéseket, s nekünk nemcsak a lelkünkkel, hanem a tudatunkkal is fel kell vállalnunk az új helyzetet, el kell köteleződnünk valaki, vagy valami irányába. Valószínűleg először berzenkedik majd a lelkünk, minek ez nekünk. Vagy épp kiszolgáltatottnak érezzük magunkat egy új élethelyzetben. De biztos, hogy nem kerülhetjük ki a forradalmi változást, fel kell nőnünk a feladathoz, még ha eleinte kicsit döcögősen is megy. Célszerű megkeresnünk azt a módot , ahogy alkalmazkodni tudunk az újdonságokhoz, semmint vitákat, netán valódi forradalmat robbantanunk csupán azért, mert foggal-körömmel ragaszkodunk egy régi mintához. 

Január 18-24.
Január 19-én a késő esti órákban a Nap a Vízöntő jegyébe lép. Itt nem érzi jól magát, olyan, mintha az Ego kapna egy jókora pofont. Ráadásul a Nap február elejéig tartó együttállásba kerül a Szaturnusszal és a Jupiterrel, a két sorsjelölő bolygóval. Ebben az időszakban teljesen mindegy, hogy mit akarunk, nem fog menni, ha nem illeszkedik a sorsunkba. Ezért legjobb, ha elengedünk mindenfajta „egos” irányítási kényszert, hátradőlünk és hagyjuk, hogy megmutatkozzanak a dolgok. Soha nem leszünk olyan találékonyak, mint az Univerzum, ezért tényleg ne erőlködjünk! Majd jön, aminek jönnie kell. Abba viszont álljunk bele! Vállaljuk fel! Ne felejtsük, hogy január 20-21-én áll legszorosabban együtt a Bikában az Uránusz és a Mars, a szabad akarat szimbóluma. Legyen meg abban a szabad akaratunk, hogy képesek vagyunk nyitottan és rugalmasan reagálni az új helyzetekre!
Január 21-től kedvező fényszögkapcsolatba kerül a Bak Vénusz és a Halak Neptunusz. Gyógyító erejük segít rátalálni arra az erőre, ami a másokkal való együttműködésben, egységben rejlik. Megmutatja, hogy az anyagi világon kívűl létezik más, valami sokkal fontosabb. Szeretettel, megértéssel kapcsolódhatunk egymáshoz, ami sokkal inkább nyújt stabilitást, biztonságot, mint az anyagi javak felhalmozása. Ezt a nézőpontváltást, a biztonságról alkotott képünk gyökeres megváltozását segíti a Bak Plútó transzformáló ereje, mely január végéig a Vénusszal való együttállás során fejti ki hatását.

Január 25-31.
Január 28-án este, 20 óra 16 perckor Telihold lesz az Oroszlán jegyében. A Vízöntőben járó Nap még mindig a két sorsbolygó, a Szaturnusz és a Jupiter hatása alatt áll. Ezt a hármast és az Oroszlán jegyében járó Holdat feszült fényszöggel kapcsolja össze a Bika Uránusz-Mars kettőse. Itt az ideje, hogy elengedjük „kivagyiságunkat”, túlzott büszkeségünket és megtaláljuk helyünket a világban. Hogy szabadságvágyunkat ne abban éljük, hogy tekintet nélkül másokra, azt csinálunk amit akarunk. Hogy erőből próbálunk felülkerekedni. Ha szabad akaratunkból felvállaljuk sorsfeladatunkat, akkor  előbb-utóbb meglesz a jutalma, az elismerése is. A megbecsülést pedig nem kiharcolnunk kell, egyszerűen kiérdemeljük azáltal, hogy tesszük a dolgunkat.
A Nap és a Hold pontos szembenállásakor az Ikrek Felszálló Holdcsomópont az Égbolt legfelső részére esik. A kapcsolatok, mások figyelembevétele, az együttműködés, az empátia, a megértő kommunikáció célként, karmikus feladatként jelenik meg a Telihold ideje alatt.
A Telihold hatása még másnap is erősen érezhető lesz.
Január 31-én a Vízöntőben járó Merkúr látszólag hátráló mozgásba kezd.  A következő 3 hétben láthatjuk ezt az irányt. Érdemes ezalatt az idő alatt átgondolnunk, hogy hogyan működünk együtt kapcsolatainkban. Milyen a kommunikációnk? Tudunk-e új szemléletmóddal közelíteni dolgokhoz? Megértünk-e másokat? Előfordulhat, hogy felbukkannak régi ismerősök, akikkel nem rendeztünk vitás kérdéseket. Esetleg fel kell dolgoznunk egy múltbéli eseményt. De könnyen csöppenhetünk olyan szituációba is, ami már egyszer nehézséget okozott. Mindenképp egy újszerű megközelítés a cél, akár gondolatban, akár tettekben is. Érezhetünk feszültséget, de igyekezzünk türelmesek és rugalmasak maradni. Ha netán torokfájás, vagy emésztési zavar kínozna minket, akkor keressük azt a témát életünkben, amivel torkig vagyunk, vagy amit nem tudunk megemészteni. Ha pedig izületi, vagy mozgásszervi fájdalmaink jelentkeznének, akkor elmélkedjünk azon, hogy nem pörgünk-e túl sokat, illetve találkozunk-e eleget olyanokkal, akiket szeretünk, akikkel megélhetjük érzelmeinket. Bármiről is legyen szó, a retrográd időszak a befelé figyelés, az elmélkedés időszaka. Igyekezzünk rájönni, mi az a gondolat, tevékenység, amit már ideje megreformálnunk. Hisz az egész évünk a megújulásról fog szólni.


A cikkben leírtak általános hatásokat jeleznek, nem helyettesítik a személyre szabott horoszkópelemzést. 
Az egyéni hatások megállapításához szükséges a születési horoszkóp ismerete, az azzal való összevetés.

vissza

Egyéb olvasnivaló

MIT ÍGÉR 2024.?

2024.01.08.

MIT ÍGÉR 2023?

2023.03.02.

MIT ÍGÉR 2022?

2022.02.25.

Hol jár a Hold?

Kapcsolat

Tel: +36-30/940-1848

E-mail:
rehus.gabriella@asztrologus-rg.hu