Egyéb olvasnivaló

MIT ÍGÉR 2024.?

2024.01.08.

MIT ÍGÉR 2023?

2023.03.02.

MIT ÍGÉR 2022?

2022.02.25.

Hol jár a Hold?

Kapcsolat

Tel: +36-30/940-1848

E-mail:
rehus.gabriella@asztrologus-rg.hu

KIRE ÜTÖTT EZ A GYEREK?!

2018.03.06.

Rövid útmutató csemetéinkhez.

Az utóbbi időben sok kisgyerek horoszkópelemzését kérték tőlem. Többségük újszülött volt, vagy csak éppen pár éveske. Az anyukák, nagymamák nagy izgalommal várták írásos összefoglalómat, mintha valami meglepi csomagot bonthatnának ki. Elgondolkodtatott, hogy miért ez az önfeledt kíváncsiság és arra jutottam, hogy mivel minden szülő a legjobbat szeretné adni gyermekének, maximálisan támogatva egészséges lelki fejlődésében, ezért minél előbb meg akarja ismerni a hőn imádott gyerkőc személyiségét. Na, de hogyan? Hiszen a babák nem hoznak magukkal “használati utasítás”-t.

Gondoltam hát, hogy közzéteszek néhány alapvetően jellemző tudnivalót, melyik jegy szülötténél mire lehet számítani, milyen tulajdonságai ösztönszerűek. Persze a teljesség igénye nélkül, hiszen egy ember egyénisége, lelki világa annyira összetett, hogy nem ítélhetjük meg csupán a csillagjegyén keresztül. De kiindulópontnak talán mégis jó lesz.

Hát lássuk:

KOS (március 21.-április 20.)

Tele van energiával, mozgékony, nagyon aktív kisgyerek. Időnként igazi kis “kerge birka”. Addig feszegeti határait, amíg falnak nem ütközik. Szó szerint és átvitt értelemben is. Szó szerint azért, mert Ő az, aki mindig a fejét üti be, vagy épp a fejére esik. Erre nem árt figyelni, számítsunk rá, de azért nem kell búra alá helyezni. Átvitt értelemben pedig azért, mert mindig addig megy el, amíg meg nem állítjuk, rá nem szólunk. Viszont akkor szófogadó és befejezi csintalankodását. De soha ne állítsuk le agresszívan, mert ezzel erősítjük saját agresszivitását is, azt, hogy a másik leküzdésével valósulhat meg, amit akar. Élete során ennek pont az ellenkezőjét, a másik emberért való küzdést kellene elsajátítania. Inkább gyakran adjunk neki megbizatást, hogy lekössük energiáit. Ha már az életkora megengedi, akkor lehetőleg olyat, aminek kivitelezési módját rábízhatjuk.
Szeret versengeni, ezért ezt a tulajdonságát a játékon kívűl egyéb célunkhoz is kiaknázhatjuk. Ha netán rossz evő lenne, vagy nincs kedve valamihez, hívjuk ki versenyre. Ki eszi meg előbb, ki ér oda hamarabb, ki csinálja meg gyorsabban jellegű feladatokat adhatunk neki, imádni fogja. És persze nem utolsó sorban elértük, amit akartunk. Ügyessége, nagy akarása és eredendő versenyszelleme miatt tehetséges lehet a sportban.
Érdeklődő gyermek, de figyelmét nem tudja hosszabb távon ugyanarra összpontosítani. Hamar megúnja az új játékokat és keres valami mást. Puzzle-t ne akarjunk kirakatni vele, nem a türelméről híres. Viszont bízhatunk őszinteségében. Nem köntörfalaz, nem csúsztat, megmondja egyenesen mit gondol.
Érzelmeire jellemzőek a hirtelen kitörések, mindent azonnal akar. Számíthatunk rá, hogy váratlanul odarohan egy pusziért, vagy egy ölelésért és már szalad is tovább, ha megkapta. Ne akarjuk hosszasan ölelgetni, azt nem bírja kivárni. Bármilyen érzelem is robban ki belőle, villám gyorsan túl is teszi magát rajta.
Jusson eszünkbe a tavasz vele kapcsolatban, hiszen a március vége, az április pont olyan, mint ő: csupa energia, mindenek kezdete, a  rügyek kipattanása, a virágok szárba szökkenése.
 

BIKA (április 21.-május 21.)

Nyugodt, békés kisgyerek, fontos számára a biztonság, az állandóság. Nagyon ragaszkodó tud lenni. Nem szereti a változásokat, ezért, ha bármit tervezünk, ami a megszokott kerékvágásából kizökkenti, lényeges, hogy beszéljük meg vele előre, hagyjunk számára időt a felkészüléshez. Nyugtassuk meg, hogy jó lesz neki az új helyzet, hangsúlyozzuk mit tud élvezni benne és erősítsük meg, hogy továbbra is biztonságban lesz. Ha a mamának dolga akad és valakire rá kell bíznia, akkor jobb, ha a gyerek marad a megszokott környezetében és nem neki kell mennie az éppen aktuális “bébicsőszhöz”. Bölcsibe, oviba beszoktatás, vagy az iskolakezdés is lehet kicsit nehezebb, mert ez is megzavarhatja biztonságérzetét.
Ne várjuk tőle, hogy siessen, kapkodjon. Inkább szánjunk több időt az adott dologra. Szeret mindent komótosan csinálni, de minden percét ki is élvezi. Ha nagyon noszogatjuk, akkor lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el. Megmakacsolja magát és már csak azért sem mozdul.
Imád finomságokat enni, inni, sokat aludni, lustálkodni. Nagymamák finom sütivel, kakaóval hamar levehetik a lábáról. De vigyázzunk, mert nem ismer határokat, képes mindent behabzsolni. Hiszen az az övé, amit már megevett.
Szeret olyasmit játszani, ahol anyagot formálhat. Jó kézügyességgel lehet megáldva, szépérzéke is kifinomult lehet. Például gyurmázás, homokvár építés neki való játék. De a homokozólapátját biztos nem fogja kölcsönadni senkinek.  Finoman, azért érdemes tanítani neki, hogy adjon másoknak, hiszen felnőtt korára épp az lesz a feladata, hogy ha neki van valamije, és másnak szüksége van rá, akkor adjon. Nem lesz könnyű tanulmány, mert birtoklási vágya nagyon erős.
Bár lassúnak érzékelhetjük, de mégis szépen halad előre. Kitartóan tanul és ha valamit elhatároz, attól szinte el sem lehet tántorítani.
Nagyon ragaszkodó gyerkőc. Ha valakit megkedvel, azon csüngeni akar, igényli közelségét. Kötődését befolyásolja, hogy mennyire ad biztonságot a kapcsolat, vagy mennyire leli örömét benne. Kistestvér születését is jó előre beszéljük át vele. Erősítsük benne, hogy úgyanúgy szeretjük, mint a testvére születése előtt. De ne lepődjünk meg, ha testvérét tartva kezünkben ölünkbe furja buksiját, vagy netán figyelmet, egy kis “saját időt” próbál kipréselni belőlünk. Ha lehet, adjuk is meg neki.
 

IKREK (május 22.-június 21.)

Az Ikrek csillagjegyű gyerek igazi örökmozgó kis sajtkukac. Jobb, ha edzésben vannak a szülők, nagyszülők, ha bírni akarják a tempót. Mindenre kíváncsi, minden érdekli, ezért szívesen megy bárhová, ahol új ismeretekre, új élményekre tehet szert. Csináljunk neki minél több és minél érdekesebb, sok újdonságot adó programot. Tudásszomja szinte kielégíthetetlen. Éles eszű, gyors felfogóképességű, de előfordul, hogy csak felületesen jegyez meg dolgokat. Valójában nem szeret elmélyülni az ismeretekben. Inkább azok mennyisége, mintsem minősége érdekli.
Sok mozgást igénylő tevékenység is kedvére való. Mehetünk vele biciklizni, csavarogni. Jó, ha minél többen vagyunk, ha sok gyerek között van. Lételeme, hogy kapcsolatba kerüljön másokkal, ezért a közösségbe beilleszkedés is gyorsan megy neki. Könnyen és rugalmasan alkalmazkodik az új helyzetekhez. A szomszédnál is ott lehet hagyni kicsit csevegni, játszani.
De lehet, hogy tanári képességeit éli ki és sorbaültetve a babákat, lelkesen magyaráz nekik.
A nagy sürgés-forgásban kissé szeleburdi, könnyen lever, felborít dolgokat. Intsük óvatosságra, figyelemre, mert szélvészsége miatt ujjai, végtagjai az átlagnál gyakrabban sérülhetnek.
Bárhová is megyünk vele népszerűek leszünk, mert mindenhol csacsog, be nem áll a szája, folyton keresi a kapcsolatokat. Készüljünk fel arra, hogy rengeteget kérdez. Nemcsak a szokásos miért korszakban, hanem állandóan. Mesélhetünk is neki akár fejből, akár mesekönyvből, imádja a történeteket. Sőt hajlamos lehet a vele történteket is meseszerűen kicsit elferdíteni, kisebb-nagyobb füllentésekbe keveredni. Nagy mesemondó és jó színész. Erre időben figyeljünk fel, tereljük az őszinteség irányába, mutassunk példát neki, mert az ő felnőttkori feladata épp az őszinteség, a hitelesség felvállalása.
Számíthatunk rá, hogy már kicsi korában elkezd üzletelni akár a szülőkkel, akár az oviban, vagy az iskolában. Például megígéri, hogy rendet rak a szobájában, ha nézheti a mesét. Vagy ismerettségi körömből óvodai példa: Akkor adok puszit, ha hozol nekem csokit. De lehet, hogy egyszerűen csak alkudozni kezd, ha kérünk tőle valamit, hogy “jó, de csak…”, vagy “mindjárt, csak még…”.
Ő sem az a típus, aki órákra bekuckózik a mama ölébe. De odaszalad egy ölelésre, sőt gyakran minden előzmény nélkül, váratlanul meg is mondja, hogy “Anyuci én úgy szeretlek!”. Akkor ezt épp komolyan is gondolja, aztán szalad tovább.
 

RÁK (június 22.-július 22.)

Nagyon érzékeny, kis szeretet-gombóc gyerek. Kedves, barátságos. Mindenre érzelmi alapon reagál. Fontos számára a család, mint érzelmet és mint biztonságot adó közeg. Ha nem érzi a szeretetet, akkor szorongani kezd. Ha úgy érzi nincs biztonságban a családban, akkor mint egy valódi rák, páncélt növeszt és befelé fordul. Nem érdemes megvárni ezt a pillanatot, mert nagyon nehezen nyílik meg újra. Éreztessük vele folyamatosan mennyire szeretjük. Ölelgessük, tutujgassuk. Szakítsunk elég időt arra is, hogy összebújhasson velünk. Ha éjszaka felébred, akkor engedjük átvackolni a szülői ágyba.
Ő az akinek fontos, hogy legyen kedvenc alvós macija, vagy kis plédje, aminek rágcsálhatja a sarkát. Később pedig, hogy a játszótérről, vagy egy élvezetes kirándulásból, nyaralásból valamilyen emléktárgyat hozzon haza. Csináljunk helyet a lakásban a legklasszabb botoknak, vagy a préselt virágoknak, tobozoknak, vadgesztenyéknek és eszünkbe ne jusson kidobni őket. Óriási sírás lesz a vége.
A Rák kislány szeret babázni, papás-mamást játszani. Fiúnál már kicsit nehezebb a dolgunk, mit játszunk vele, mert a Rák egyben a nőiség szimbóluma is. Ha a férfi szerepekre akarjuk tanítani, akkor a Rák gondoskodó tulajdonságát erősítsük benne. Kisebb korban bevonhatjuk sütésbe, főzésbe, segíthet a terítésben. Ettől még nem fog elnőiesedni. Ha pedig már kicsit nagyobbacska, akkor rábízhatjuk a kistestvért. Ezzel a felelősségvállalást is gyakoroltatjuk vele.
Közösségben inkább visszahúzódó, fél a kezdeményezéstől. Szívesebben szemléli a sarokból a történéseket, majd oda csatlakozik, ahol úgy érzi elfogadják, ahol biztonságban lehet. De valószínűbb, hogy inkább a többiek hívják majd oda játszani.
Óvatosan bíztathatjuk cselekvésre, hangsúlyozzuk, hogy milyen ügyes és biztosan meg tudja csinálni. De ne erőltessünk semmit, mert megint eltörik a mécses, vagy durcásan meghátrál és nem próbálkozik többet.
A Rák gyerkőc profi az érzelmi zsarolásban. Sértődésével, vagy hisztijével nehéz helyzetbe hozhatja szeretteit. A szülőknek nem kis feladat megtalálni azt a vékony mezsgyét, amin egyensúlyozva nem egy kis lelki terroristát nevelnek, aki érzelmi kitöréseivel sakkban tartja az egész családot, hanem egy olyan szeretettel teli emberkét, aki nem vész el saját érzelmei útvesztőjében, hanem másokkal együttérző lelki támasszá tud válni.
 

OROSZLÁN (július 23.-augusztus 23.)

Az Oroszlán jegyű gyereknek már kicsi korában is fontos megélnie, hogy ő valaki. Állandóan azt keresi, hogy a külvilág hogy reagál rá, elismeri-e. Ez valójában egyfajta bizonytalanság, de nehogy ezzel nyílvánosan szembesítsük.
Igényli a megbecsülést. Akár már az óvodában is automatikusan kerül olyan helyzetbe, ahol a többiek köré sereglenek, felnéznek rá, irányítást várnak tőle. Ilyen szerepben igazán jól érzi magát és nagylelkűen fel is vállalja “apró népe” vezetését.
Igyekezzünk megtanítani neki, hogy ne zsarnokoskodjon a többiek felett, hanem inkább legyen nagylelkű. Nagyon jószívű kisgyerek, ezért ezt nem nehéz megértetni vele. Bízzunk rá olyan feladatokat, ami a többiek érdekét is szolgálja, de mégis a döntés az övé. Lehet ez pl. olyasmi, hogy ő választhatja ki milyen cukorkát vegyenek a többi gyereknek. Akár a szétosztást is rábízhatjuk, számíthatunk igazságérzetére.
Erős akaratú, korlátozást nem nagyon tűr. Komoly ellenállásba ütközhetünk, ha reggel épp nem azt a ruhácskát szeretné felvenni, amit mi akarunk ráadni. Igen híú, ezért nem tántoríthatjuk el egykönnyen elhatározásától. Kinyúlt mackónadrágot eszünkbe se jusson ráadni, ha közösségbe visszük. De inkáb  otthon se. Utálni és szégyelleni fogja. Tinédzser korában a sarki boltig sem fog elmenni az otthoni szabadidős ruhájában még akkor sem, ha az öltözködés tovább tart, mint a bevásárlás.
Igyekezzünk minél többet dícsérni, ha valamit jól csinál. Ha elront valamit, nehogy mások előtt szidjuk meg, mert elsüllyed szégyenében. Nem is beszélve arról, hogy ha ez gyakran előfordul, akkor önbizalmát is alaposan nyírjuk, és átvitt értelemben még a gerincét is törjük. Ha gyakori az ilyenfajta lelki sérülése, akkor  valóban előjöhet valamilyen gerincprobléma is.
Érdemes olyan testmozgást végeztetni vele, ami a hátizmait erősíti, ez ugyanis gyenge pontja. Mivel mindig ő szeretne az elsőszámú lenni, ezért a versenysport nem kifejezetten neki való. Ha mégis tehetséges valamilyen sportban, akkor addig fogja élvezni, amíg nyer. Ha csak közepes helyezéseket ér el, nem lesznek sikerélményei, ami gyalulni fogja a lelkét. Ilyenkor semmiképp ne erőltessük a további versenyzést.
Érzelmeit nehezen mutatja ki, habár mélyen érző. Úgy van vele, hogy azt is ki kell érdemelni, hogy valakinek megnyíljon. Ha érzi hogy szeretik, hogy büszkék rá, akkor ő is viszont szeret. De nem cica, hanem nagymacska, ezért bújást, dorombolást ne várjunk tőle.
 

SZŰZ (augusztus 24.-szeptember 22.)

A Szűz gyerekek időnként kicsit koravénnek tűnnek. Kis “okos tojások”. Egyrészt, mert valóban szeretnek okoskodni, fitogtatni tudásukat, másrészt, mert szívesen tanulnak, amitől valóban jól felkészültek, sokoldalúak lehetnek. De ez korántsem az a fajta kíváncsiskodás, mint ami az Ikrek gyereket jellemzi. A Szűz kisgyerek valóban meg akarja érteni és részleteiben megjegyezni a tanultakat. Nem felületes információra, hanem valódi tudásra vágyik, amit egyre-másra tökéletesíthet. Szeret könyveket nézegetni, majd később olvasni. A tanulása miatt nem kell aggódnunk, mert szorgalmas, kötelességtudó.
Rendetlen gyerekszobára sem kell számítanunk, hiszen lételeme a rend, a rendszer. Bár tény, hogy egyes esetekben a rendetlenségben is képes a rendet meglátni. Anyukáját a maszatos ruhák mosásától is megkíméli, nem piszkolja össze semmijét játék közben. Meglehetősen finnyás és kényes, ezért nem hempereg homokban, nem ugrál tócsákba és a csirkecombot sem fogja marokra evés közben. De ha mégis piszkos lett a keze, azonnal rohan megmosni. Viszont élvezettel játszik minden olyan társasjátékot, ami logikát igényel, ahol tudását kamatoztathatja.
Szívesen segít, ezért sok mindent rábízhatunk. Nagyon megbízható, felelősségteljes, a kapott feladatokat el is végzi. Viszont fontos neki, hogy legyen ideje megtervezni mit hogyan csinál. A váratlanságot nehezen viseli. Imádja a bevásárlólistákat és a hűtőszekrényre kitűzött napi feladatos cetliket.
Számítsunk rá, hogy roppant kritikus, a szülőkkel szemben is elvárásai vannak. Rögtön meglátja a hibákat, a következetlenséget. Ha nem túl szemérmes, akkor ennek hangot is ad. Érdemes megtanítani neki, hogy a hibáinkkal együtt vagyunk tökéletesek és ha látja, hogy valakinek valami gyengébben megy, akkor inkább segítsen neki, mintsem kritizálja. De hívjuk fel arra is a figyelmét, hogy a segítség nem a saját akaratának másra erőszakolása, hanem az, amit a másik fél is annak gondol.
Nagy és szenvedélyes érzelmeket ne várjunk tőle. Racionalitása uralkodik szíve felett. Viszont segítőkészsége határtalan, mindig számíthatunk rá. De ez inkább abból fakad, hogy tökéletesíteni akarja a dolgokat. Gyakran saját magát is, ami kishitűséget, önbizalomhiányt generál benne. Érdemes megerősítenünk abban, hogy úgy jó, ahogy van. Ne akarjon annál tökéletesebb lenni.
 

MÉRLEG (szeptember 23.-október 23.)

Igazán bájos, kedves, szófogadó kisgyerek. Na, de többnyire nem otthon. Inkább csak idegen helyen, közösségben. Otthon aztán kiereszt mindent, amit egész nap benyelt. Nagyon erős benne a megfelelési kényszer. De általában nem a családban, hanem a külső környezetben akar megfelelni. Emiatt értetlenül állhatunk, hogy mindenki dícséri rosszcsont gyerkőcün példás viselkedését.  De az ellenkezője is előfordulhat, hogy drága kis angyalkánk egy igazi “ördög” az óvodában, vagy az iskolában. Utóbbi esetben általában olyasmi van a háttérben, hogy a szülők nem várták érkezését, amolyan “becsúszott” gyerek, vagy esetleg más neműnek várták és ezért igyekszik a családban annyira bizonyítani. Bárhogy is legyen, nagyon fontos számára, hogy visszajelzést kapjon másoktól, főként arról, hogy elfogadták, hogy helyeslik cselekedeteit. Mindenkiben egyfajta tükröt keres. Amolyan “Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken!” felszólítással fordul a körülötte lévőkhöz, hogy képet kaphasson önmagáról.  De ez egy pozitív kép legyen ám, mert a kritikát nem bírja!
Szívesen barátkozik, törekszik kapcsolataiban a harmóniára, ezért képes a végtelenségig alkalmazkodni. Kicsi korban azonban megeshet, hogy a játszótársai ezt kihasználják, elveszik játékait, ami egy idő után nagy csalódást jelent számára. Hiszen azt gondolja, ha ő nem bánt senkit, akkor más sem fogja őt. Emiatt gyakran csak nyel-nyel és egyszercsak, mint egy vulkán, kitör. Nem is értik a körülötte lévők, legyen az gyerek, vagy felnőtt, hogy mi lelte. Hát semmi, csak betelt a pohár. Eddig tűrt. Érdemes elmagyaráznunk neki, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni. Tanítsuk arra, hogy nem kell mindent elfogadnia. De eszünkbe se jusson arra bíztatni, hogy ha Béluska erőszakoskodik vele, akkor tegyen ő is valami hasonlót. Nemcsak azért, mert ez amúgy sem vezet sehova, hanem azért is, mert képtelen lesz bárkinek is ártani. Inkább arra vegyük rá, hogy húzza meg határait, ne alkalmazkodjon a végtelenségig. Ha épp ő szeretne játszani a kisautóval, akkor mondja meg Béluskának is, vagy ajánlja fel, hogy játszanak közösen.  De ne engedje, hogy Bélus, már huszadszor is elvegye tőle azt az isteni kis piros kocsit.
Döntést nagyon nehezen hoz, ezért ne is faggassuk hosszasan arról, hogy épp fasírtgolyót, vagy krumpliszirmot enne. Egyszerűen csak kérdezzük meg, hogy az egyik, vagy a másik jó lesz-e ebédre.
Érdemes figyelni kézügyességét, vagy mozgását. Ugyanis gyakran van tehetsége a művészetekhez, vagy a tánchoz. Ha bármiben ügyesnek találjuk, akkor szerepeltetni is érdemes, szeretni fogja. Főleg, ha sok megerősítést, pozitív visszajelzést kap teljesítménye kapcsán.
Már kicsi korban is szeretnek szépen öltözni, divatozni, ezért fordítsunk nagyobb figyelmet arra, mit adunk rá. Összehangolt színek, kislányoknál rózsaszín, vagy virágos ruhácskák, pörgős szoknya, ékszerek előnyben, de még az Anyu körömlakkjával kilakkozott kisujjköröm is menő.
Ha érzi, hogy szeretik, akkor nagyon tud kötődni, bújni, viszont szeretni. Számíthatunk mosolyára, ölelésére, nem fog fukarkodni. A hízelgés sem áll távol tőle. Jöhetnek a “Szeretlek Anyuci!”, “Te vagy a legjobb Apuka!” és hasonló mondatok, amitől persze nyugodtan elolvadhatunk.
 

SKORPIÓ (október 24.-november 22.)

A Skorpió gyermek általában csendes, magánakvaló, befelé forduló. Már kicsi korban is jellemző rá, hogy közösségben is magányos, visszahúzódó. De jól érzi magát így is. Nagyon mélyérzésű, de ezek az érzelmek nem olyanok, mint a Rák esetében. A Skorpió gyerek nem mimóza, sérülékeny, hanem szívós, kemény. Nem fél az érzésektől, viszont fél mindennek az elvesztésétől, legyen az tárgy, ember, vagy érzelem. Ez legenyhébb esetben megnyílvánulhat abban, hogy aggódik színes ceruzái elkallódása miatt. Durvább esetben pedig például teszteli szülei szeretét azzal, hogy feszegeti a határokat. Olyan rosszaságot csinál az óvodában, iskolában, ami kapcsán felteheti a kérdést, hogy “Na, még most is szerettek?” De ugyanebből a célból képes kitalálni rémmeséket, amiket aztán megoszt az óvónővel. Például, hogy már 3 napja enni sem kapott otthon. Azután az óvónő nagy kínok közepette rákérdez a szülőnél, aki persze már a kérdés hallatán menten elájul és nem érti, hogy hőn szeretett csemetéje, akiért a lelkét kiteszi, miért állít ilyen szörnyűséget. Hát azért, mert a szeretet bizonyítékára vágyik. Ezért fontos, hogy gyakran és őszintén jelezzük vissza érzéseinket.
Na, és ő az, akinek a legkorábban jelentkezik szexuális érdeklődése. Már az oviban roppant kíváncsi, hogy ki mit rejteget a bugyijában.
Bár nem egy barátkozós típus, de szeret olyasmit játszani, ahol ki kell találni valamit, meg kell keresni valamit, vagy valakit. Szívesen bujócskázik is. Imádja a titkokat, igazi nyomozó, kutató alkat. És még a szellemektől sem fél. Nagyon erős az intuíciója már kicsi korban is, jó kis csápjai vannak, megérzéseit nem nagyon lehet kijátszani.
Az elmúlást, a halált gyerekként is természetesebbnek veszi, mint bármelyik másik jegy szülötte. Gyakran beszél arról, hogy ha majd a nagymama, vagy nagypapa nem lesz, akkor mi fog történni. De olyan is elhagyja a száját, hogy már korábban is bosszantotta a kistestvére és már megint ide született, vigyék már vissza. Néha kicsit ijesztő hallani ezeket a szavakat, de ők úgy beszélnek a földöntúli dolgokról, mintha más nem is létezne.
Hogyan motiváljunk egy Skorpió gyereket? Sehogy. Nem lehet. Vagy van egy belső indíttatása megcsinálni valamit, de akkor azt olyan szenvedéllyel teszi, hogy ha “belehal” is csinálja, vagy ki sem lehet robbantani semmittevéséből. Maximum próbálkozhatunk mézesmadzagokkal, hátha valamelyikre rákap. Vegyünk neki nagyítót, mikroszkópot, de vihetjük barlangászni is. Ha valamit kikutathat, valaminek a mélyére áshat, azt fogja élvezni.
Mint a legtöbb dolog az életében, az érzelmei is szélsőségesek. Nagyon ragaszkodó és szenvedélyes tud lenni, ha érzi a szeretetet. De, ha megbántódik, vagy elhagyják, akkor képes teljesen kizárni az életéből az “elkövetőt”. Lelkét úgy kell elképzelnünk, mint az épp befagyni készülő tavat. Tengernyi, azaz “tónyi” érzelem van a jéghártya alatt, ami megszilárduláskor vagy magába zárja “áldozatát”, vagy teljesen kizárja azt. Olvadásban, megbocsájtásban ne is reménykedjünk. Ha magába zárt, akkor nem szabadulunk, ha pedig kizárt, akkor örökre kívül maradunk.
 

NYILAS (november 23.-december 21.)

A Nyilas gyerek jó kedélyű, kedves és közvetlen. Csak ne akarjuk korlátozni, mert azt nem bírja, ugyanis rendkívül öntörvényű. Mindig nagyon lelkes, tele van energiával, de képtelen hosszútávon ugyanazért lelkesedni. Meglehetősen rövid életű a lendülete, viszont másokat kiválóan tud bíztatni. Amolyan “Fogjuk meg és vigyétek” a hozzáállása. Kincstári optimizmusa miatt szeretnek körülötte nyüzsögni. Még szüleibe is képes lelket önteni, ha épp valamelyikük egy kicsit szomorú.
Imádja, ha folyamatosan újabb és újabb élmények érik, szereti a kihívásokat. Hajlamos azonban túlértékelni képességeit. Lehet, hogy csak 5 éves, de a kalandparkban természetesen a legnehezebb mászásra akar vállalkozni. Ezért jó, ha az adottságaihoz képest nehézséget jelentő helyzetekben jobban odafigyelünk rá, nehogy valami baja essen. Imád nagyzolni, ezért a valóságnál színesebb, túlzó történetekkel állhat elő. Persze mindegyik sztoriban ő valamilyen rendkívüli szerepet játszik. Kis huncut, majd később olyan igazi “nagyfranc”. Kitartásával, vagy felelősségvállalásával kapcsolatos ígéreteket ne nagyon akarjunk kicsikarni tőle, úgysem lesz belőle semmi. Amit érdemes megtanítani neki az az, hogy bár választhatja a könnyebb utat, a következményekkel mindig szembesülnie kell, az eredményt elfogadnia pedig kötelező.
Képes azonban kiállni egy közösség, például az osztály szószólójaként. Na, azért nem gondolja úgy, hogy majd ő meg is valósítja azt, amiről beszél. Arra majd lesz más. Ő csak közvetít és lelkesít. Különösen jól megy ez neki, ha hisz abban, amit mond. Általában szüksége is van erre ahhoz, hogy egyáltalán felszólaljon. Igazságérzete is nagyon fejlett.
Már korán felkészülhetünk pénztárcánk kinyitására, hogy a legmárkásabb dolgokat vehessük meg neki. De a Nyilas gyermek nem a minőség, vagy a divatozás, a szépség miatt akar márkás cuccokat, hanem ezzel mutatja a külvilágnak nagyságát, menőségét.
Ha sportolni visszük, akkor csak a szórakozás, kikapcsolódás kedvéért tegyük. A kaland és az élvezetek érdeklik, a verseny nem. Hamar meg is únhatja az adott sportágat és rögtön jöhet egy következő, majd egy következő, és még egy következő….
Érzelmei is gyorsan változnak. Bár szerelmes típus, de mindig másba. Persze minimum az óvónénivel kezdi, akinek meg is ígéri, hogy feleségül veszi, ha nagy lesz. És akkor, és ott, ezt még komolyan is gondolja. Sőt, lehet, hogy óvónéni igent is mond, mert annyira édes kis csalafinta “szélhámos”, hogy igazán imádnivaló.
 

BAK ( december 22.-január 20.)

A Bak kisgyerek nagyon szófogadó, megbízható. Szereti, ha megvannak a keretek, a korlátok, amihez tarthatja magát. A szabályokat nagyon jól tűri, sőt igényli is. Mivel a változásokat nem nagyon szíveli, így ez biztonságot is nyújt számára. Rendkívül kitartó és szorgalmas, ezért a szülőknek nem nagyon kell aggódniuk a tanulása miatt. Általában a reál dolgok érdeklik, művészetekben, vagy humán területen ritkán jeleskedik. Maximum akkor, ha kitartó munkával lehet csak eredményt elérni. Lételeme ugyanis, hogy rendületlenül fejlessze magát, sikereket érjen el. Ha kitűz egy célt, attól szinte lehetetlen eltántorítani. Így például, ha elhatározza, hogy a mászóka legtetejére mászik, akkor, mint egy kis hegyi kecske, meg is teszi. Viszont lejönni már nem biztos, hogy tud. A visszafelé út nem az ő pályája. Emiatt gyakran le is pottyan, úgyhogy figyeljünk rá. Jellemző, hogy akár egyedül is eljátszik. Érdemes azonban megtanítani neki, hogy hogyan játsszon a többiekkel, mert a későbbiek folyamán pont az lesz feladat számára, hogy ne csak a saját céljait, önös érdekeit tartsa szem előtt, hanem legyen képes másokkal közös célokat találni és másokkal közösen tenni a sikerért.
A térde nagyon érzékeny, ezért olyan mozgást, sportot érdemes számára választanunk, ami nem veszi azt túlzottan igénybe. Minden olyan sportot kedvel, amihez kitartás, állóképesség és szívósság szükséges.
Igen felelősségteljes gyermek, kicsinek talán koravénnek is tűnhet. Rábízhatunk a korához képest nehezebb feladatokat is. Imádni fogja, ha meg tudja oldani és kéri majd a következőt. Sőt, azon se csodálkozzunk, hogy amint erre lehetősége adódik, a tanulás mellett munkát vállal. Nem elsősorban az anyagiak miatt, inkább azért, hogy saját magát fejlessze, vagy próbára tegye, hogy ő még ezt is meg tudja csinálni.
Nincsenek nagy igényei, nem vágyik hiper-szuper ajándékokra, egy egyszerű fakockával is prímán eljátszik. Viszont, kedves anyukák, nagy meglepetésekre, soron kívüli szál virágra ne szamítsanak. Kissé smucig, így ha netán télen van a mama névnapja, vagy születésnapja, akkor nagyobbacska korban még meg is jegyezheti, hogy ilyenkor milyen sokba kerül a virág. És, drága apukák, a Bak kislány sem a tündérke kis bújós hercegnő. Hamarabb közel lehet kerülni hozzá, ha együtt tanulnak, vagy sportolnak valamit.
 

VÍZÖNTŐ (január 21.-február 18.)

A Vízöntő kisgyerek - a Bakkal ellentétben - ki nem állhatja a kötöttségeket, a szabályokat. Létfontosságú számára a szabadság, ezért jó, ha résen vagyunk, mert nyílt közösségben, tömegben, pillanatok alatt eltűnik és világgá indul. De kétségbeesik, ha ráeszmél, hogy nincs körülötte a biztonságot jelentő anyuka. Nem lehet őt magunkhoz láncolni, engedjük, hogy kóricáljon, de kövessük megfelelő távolságból, hogy ha szüksége van ránk, akkor ott legyünk.
Felkészülhetünk rá, hogy rendkívül öntörvényű, időnként kiborítja a környezetét. Fontos számára, hogy mindig más legyen, mint a többiek, hogy valami különcséggel kitűnjön. Kisebb korban ez lehet, hogy csak annyit tesz, hogy nem eszi meg az ebédet, valami mást kér. Vagy csak otthon hajlandó enni, étteremben nem. Vagy unja a családi programot és mást szeretne csinálni. Felesleges kérdeznünk, hogy mi mást enne, vagy milyen más időtöltést élvezne. Azt sosem tudja. A lényeg csak az, hogy más legyen, mint amit a többiek esznek, csinálnak. Ez a mindig valami más, mindig valami jobb hozzáállás egy igazán forradalmi szinezetet ad személyiségének. Tinédzser korban azonban már komoly fejfájást okozhat a szülőknek hogyan is kezeljék, ha csemetéjük épp kékre akarja festetni a haját, vagy szandálban akar járni télen, vagy már túl korlátozónak érzi a családot és el akar költözni, vagy sosincs otthon. Recept nincs, de ha nem akarunk túl sokat aggódni a gyerek holléte miatt, akkor érdemes valamilyen közösségi tevékenység iránt felkelteni érdeklődését. Barátok közt, vagy olyan közösségben, amit ő választott, szeret lenni. Az sem baj, ha ez a kör valamilyen különleges dolog mentén kovácsolódott össze. Lehet ez egy szellemi tevékenység, de műszaki jellegű dolog is, ugyanis ezekhez elég jó érzéke van. Az informatika például különösen érdekelheti, hiszen abban megtalálja mind a szellemi, mind a műszaki kihívást, no meg az állandó fejlődést, a forradalmi és szokatlan változást is.
A hagyományos iskolarendszer valószínűleg nem fekszik neki, pont a korlátok és kötöttségek miatt. A rendszer elleni lázadása, renitenskedése miatt számíthatunk gyakorta intőkre is. Igyekezzünk megtanítani neki, hogy az életben azért kell, hogy vállaljunk korlátokat. Újítási szándékát pedig megfelelő mederben, valaminek a jobbítása érdekében és ne céltalan lázadásra használja.
Most pedig jobb, ha az anyukák becsatolják magukat, mert ha sportolásra adja fejét a ded, akkor az szinte biztos, hogy extrém sport kell legyen. Szélsőséges esetben viszont az is előfordulhat, hogy Churchill álláspontjára helyezkedik a gyermek és a “no sport” lesz a mottója. Minden a környezetétől függ, hogy mi az ami más, amivel kitűnik a többiek közül.
Mivel lételeme a szabadság és a függetlenség, úgy tűnhet, mintha érzelmileg nem kötődne a szüleihez. Valóban kicsit fél is a kötődéstől, mert azt gondolja, hogy azáltal elveszti játékterét, korlátozzák. De mindig szüksége van arra, hogy legyen egy biztos pont, ahova visszatérhet kalandozásaiból. Szűlőként ezt a bázist lehet megadni neki, hogy biztonságban érezhesse magát. Ha épp szüksége van erre, akkor “hazatér”, lehet szeretgetni, kényeztetni. De, ha már túl soknak érzi ezt, akkor ismét elszakad, hogy újra szabadnak érezhesse magát. Sokat nem tudunk tenni, egyszerűen csak tartsuk lelkünket ebben a csiki-csuki érzelmi állapotban. 
 

HALAK (február 19.-március 20.)

Ábrándozó angyalka a Halak gyermek. A farsangi bálban pedig biztos, hogy jótündér. Igazi kis szeretetgombóc, de nagyon érzékeny is egyben. Minden helyzetet érzelmi alapon reagál le. Ha erőteljesebben szólunk rá, akkor sírva is fakad, de minimum megsértődik. De ha valamilyen negatív dolgot lát maga körül, az is megviseli. Együttérző képessége rendkívüli. Szinte feloldódik környezetében. Néha még az utcán is odaszalad idegen gyerekekhez és megöleli őket. Ebből azért lehet ijedelem a másik fél részéről. Ugyancsak ő az, aki képes megmenteni a földigilisztát, de lehetőleg még a legyet se bántsuk. És persze legfontosabb a világbéke. Az utolsó falat uzsonnáját is a társának adja. De még az is előfordulhat, hogy egy napon kabát nélkül jön haza az iskolából, mert a padtársa fázott és neki adta. Sajnos a többi gyerek hamar kihasználja naívságát, ezért érdemes megtanítani neki, hogy szabjon határt jószívűségének. Nem lesz könnyű, mert zsigeri szintről jön belőle az önfeláldozás.
A reál tudományokat jobb, ha elfelejtjük a Halak gyermek esetében. Viszont lehet tehetsége a művészetekhez: festészethez, zenéhez különösen.
Időnként füllentésen kaphatjuk. De ez nem “üzleti” célű, mint az Ikrek gyermeknél, inkább valamiféle illúziót, mesevilágot vetít ki a valóság helyett. Olyan erőteljesen teszi ezt, hogy nincs is tisztában azzal, hogy hol a határ a képzelet és a való világ között.
Mivel hajlamos kiszakadni a realitásokból, figyeljünk, hogy kamasz korban ez ne az alkohol, vagy a drog legyen. Inkább tereljük a művészetek irányába, vagy olyan terület felé, ahol biztonságosan “feloldódhat”, vagy elfogadhatja mások akaratát. Ha már szakma választására kerül sor, akkor a vendéglátó terület kiváló számára. Itt úgy lehet szolgálatkész, hogy nem kerül áldozati szerepbe. Gyakran már egész fiatal korában jelentkezik ezoterikus érdeklődése. Érdemes azonban kicsit visszarángatni a földre, hogy az ezotériát ne megint a valóság elől való menekülésre használja. Meglehetősen befolyásolható, ezért ha mégis a spiritualitás a számára járható út, ellenőrizzük, hogy ezt az utat egy biztonságos vallási felekezetben járja és ne egy esetleges veszélyeket magában rejtő szektában.
A sportolás nem az erőssége. Versenyeztetni felesleges, mert még a végén megsajnálja az ellenfelet és hagyja nyerni. Inkább valamilyen lágy, táncszerű mozgás, vagy spirituális töltettel rendelkező torna, például jóga való neki. Örül annak, ha ezt együtt csinálhatja a család bármely tagjával.
Érzelmei határtalanok, túláradók. Számíthatunk igazán tiszta, odaadó szeretetére. Ölelésekkel, símogatásokkal képes elhalmozni szüleit, testvéreit.  Persze imádja visszakapni is ezt a dédelgetést. Igényli a békés, szeretetteljes környezetet. A családban folyó viták megtépázzák, félelmet keltenek benne, így ezt több oknál fogva is jobb elkerülni.

 

vissza