Asztrológia a mindennapokban

MIÉRT PONT A TÜDŐ?

2020.03.19.

Koronavírus járványról az analógiák nyelvén

„Jaj, már megint egy újabb önjelölt hozzá(nem)értő!”- lehet az első reakciója az olvasónak. Ezúttal azonban nem magáról a járványról, nem is az ellenszeréről, vagy a meghozott intézkedésekről szeretnék szót ejteni, hanem arról, hogy mi az üzenete a tüdőgyulladással járó vírusfertőzésnek és miért épp a tüdőt támadja.

Az egészségügyi asztrológiában ugyanúgy megvan a planéták és azok kapcsolatainak értelmezése, mint amikor arra keresünk választ egy horoszkópban, hogy szeret-e a Pista, vagy el tudom-e adni a házamat.
A tüdő a Hold és a Merkúr szerve. A gyulladást a Mars szimbolizálja. A vírus - mint kiváltó ok - az Uránuszhoz köthető. A planéták azonban egyéb analógikus jelentéssel is bírnak, ezért megfejthető a betegségen keresztüli üzenetük és át is vihető energiájuk egy egészségben megélhető élethelyzetre. Mi tehát az üzenet? Nézzük meg ehhez az egyes planéták jelentését!

Hold: lélek, család, otthon, érzelem, alárendelődés, befogadás, anyaság, gondoskodás, változás, folyadék, félelem
Merkúr: kapcsolat, kötődés, alkalmazkodás, kommunikáció, szemléletmód, gondolkodás, tanulás, mozgás, mindennapok, emésztőrendszer, idegrendszer, kezek
Könnyen párosíthatjuk őket pl. így: családi kapcsolat, érzelmi kötődés, alárendelődés a kapcsolatban, érzelmek kommunikálása, szemléletmódváltozás, folyadék bevitel a szervezetbe stb. De ide illik az otthoni tanulás is, amit a gyerekek élnek ezekben a napokban.

Mi a helyzet a Marssal?
Mars: akarat, vágy, ösztön, életerő, önérvényesítés, cselekvőképesség, sport, férfi, meleg, gyulladás, csípős ételek
Összeolvasva a Hold és a Merkúr jelentéseivel, lehet pl.: tettek a családi kapcsolatokért, érzelmi kötődés vágya, az akarat alárendelése a kapcsolatban stb. De ide tartozik a meleg folyadék fogyasztása és a kézmosás melegvízzel is. Sajnálatos módon a félelmet is összehozhatjuk ezekből a fogalmakból, szó szerint előállhat „ a be vagyok gyulladva” állapot.

Miért következik be a gyulladás? Ha nem tudunk azonosulni a fenti analógiákkal, akkor a szervezetünk igyekszik kiegyensúlyozni az éppen problémát okozó energiát. Ilyen helyzetek lehetnek pl., ha családra, érzelmi kapcsolatra vágyunk, de nincs kivel megélnünk. Ha akaratunkat nem tudjuk érvényesíteni környezetünkben. Ha valamit elvárnak tőlünk (vagy akár mi magunktól) és nincs meg hozzá a kellő életerőnk, de mi mégis meg akarunk felelni.

Nézzük az Uránuszt, mint kiváltó okot! Az Uránusz legfontosabb analógiája az önkorlátozás. Ezt kellene megtanulnunk. De amíg ezt tökéletesen el nem sajátítjuk, addig ingadozhatunk a bolygó két szélsőséges jelentése, a függetlenség és a kiszolgáltatottság állapota között.  Minél inkább elmozdulunk a függetlenség irányába, egy olyan helyzetbe, ahol úgy tűnik, hogy nincs szükségünk másra, annál inkább fennáll a kiszolgáltatottság veszélye.
Az Uránusz képviseli az újkori technikai vívmányokat, így az elektromosságtól kezdve a repülésen keresztül az informatikáig, minden virtuális jellegű műszaki fejlesztést és a műanyagot is. Ezek használatának túlzásba vitele ugyan lehetővé teszi a függetlenség megélését, de egyúttal kiszolgáltatottá is tesz. Gondoljunk csak egy egyszerű áramszünetre.
Az Uránusz szimbóluma a vírusoknak, az immunrendszerünknek és a vitaminoknak is. A korábbi analógiás gondolkodást követve és összekombinálva a jelentéseket: lehet vírusos tüdőgyulladásunk, ami kiszolgáltatottá tesz. Viszont az immunrendszer erősítése, vagy a vitaminok szedése csökkentheti, vagy akár ki is válthatja a tüdőgyulladás lehetőségét. De önmagunk által vállalt otthoni tevékenységben is megélhetjük az adott energiákat. Informatikai eszközök segítségével tanulhatunk, mozoghatunk. És az sem véletlen, hogy az emberek most haza akarnak repülni.

Az Uránusz a Vízöntő jegy bolygója. A Vízöntő pedig alapvetően közösségi elveket képviselő jegy. Egy jobbító szándékú, egymást kiegészítő működésmódot jelez. Egy olyan közösségalkotást, együttműködést, összefogást, amibe mindenki tudása legjavát viszi, s ezáltal erősíti a közösséget, segít megvalósítani azokat a célokat, amik a közösség minden tagját szolgálják. A legalacsonyabb megélési szinten azonban csak az anarchia, a cél nélküli forrongás és elégedetlenkedés jellemzi ezt az energiát. A „nem tudom, hogy mit, csak azt ne ami éppen van” elve (már, ha lehet ezt elvnek nevezni) érvényesül egy állandósult kielégületlenség érzéssel párosulva. Legyen szó akár a mobiltelefonról, akár a családról. Dobjuk ki, hátha a következő jobb lesz!  Ez is Vízöntő minőség. Természetes, hogy ennek a szintnek is meg kell/kellett jelennie, hiszen tanulási folyamatról van szó. De most itt az ideje továbblépnünk és tudatosabbnak lennünk. A jelenlegi helyzetre nyilván megoldás az elkülönülés, az otthoni karantén. De nem zárkózhatunk el életünk végéig. És azt se felejtsük el, hogy a felnövekvő nemzedék számára sem lehet példaértékű a rettegés és elszigetelődés. Ráadásul ez csak egy fizikai szintű, illetve negatív lelki szintű megélés. Érdemes ebből továbblépnünk egy pozitív lelki és egy magasabb szellemi sík irányába. Például megvizsgálnunk azt, hogy miért zavaró, ha otthon egyedül kell maradnunk önmagunkkal. Vagy miért megy az agyunkra valamelyik családtagunk? Hol vagyunk mi, mit teszünk mi hozzá ezekhez a külső- belső érzelmi kapcsolatokhoz? Képesek vagyunk-e elfogadni, alkalmazkodni? A jelenlegi Vízöntő korban a már említett közösségi elvek elsajátítása a feladatunk és nem az elszeparálódás. Ehhez azonban össze kell csiszolódnunk. Saját lelkünkkel és másokkal egyaránt.

Néhány szó még az egyéb bolygóállásokról. Erősen leegyszerűsítve, a Szaturnusz és az Uránusz között jelenleg fennálló feszült fényszögkapcsolat energiáját éljük most széles tömegekben az influenzajárvány formájában. A Szaturnusz együttáll az elfogadást, a hitrendszert jelképező Jupiterrel és a gyökeres átalakulást szimbolizáló Plútóval, ami tovább árnyalja a képet. A Bika jegyében lévő Uránusz üzenete, hogy az anyagi világ felé fordulásunkat - jelentsen ez pénzt, élvezeteket, testiséget, fogyasztást, birtoklást – önként korlátozzuk. A Szaturnusz támadja az Uránuszt, ezért ha nem megy az önkorlátozás, mert inkább a korlátok nélküliséget választjuk, akkor a Szaturnusz, mint külső erő majd szab határt helyettünk és elvisz a kiszolgáltatottság irányába. Ez történik napjainkban. A hatalom (Plútó) törvényes (Jupiter) szabályozásai (Szaturnusz) gátolják az uránuszi szabadságot. Jó hír, hogy ugyanakkor nehezítik a vírus terjedését is.

A fentiekben leírt analógiás gondolkodásmenetet követve, az egészséges megélése az éppen aktuális bolygóenergiáknak az lehetne, ha képesek lennénk  a gyökeres változásra (Plútó), a hitrendszerünk (Jupiter) átalakítására, a felelősségvállalásra (Szaturnusz) annak érdekében, hogy határt szabjunk saját mértéktelenségünknek és korlátok nélküliségünknek (Uránusz). Hogyan érhetjük ezt el? Amolyan „vízöntős” szellemiséggel: közös erőfeszítéssel, egymásra figyelve, egymással együttműködve.

És, hogy el ne felejtsek válaszolni a kezdő sorokban megfogalmazott kérdésre: miért épp a tüdő? Azért, hogy az anyagi dolgok helyett végre figyelmet kapjon a lélek, az érzelmek, a család. Hogy visszataláljunk ezekhez az értékekhez. Mert ezek a valódi értékek!

Jó egészséget kívánok mindenkinek!!!

vissza

Egyéb olvasnivaló

MIT ÍGÉR 2024.?

2024.01.08.

MIT ÍGÉR 2023?

2023.03.02.

MIT ÍGÉR 2022?

2022.02.25.

Hol jár a Hold?

Kapcsolat

Tel: +36-30/940-1848

E-mail:
rehus.gabriella@asztrologus-rg.hu